Ambulansekurs – app for styring av ambulanser og enheter

Ambulansekurs er en app som ble laget til «Slithelg 2018», en øvelse- og eksamenshelg for kursdeltakere på beredskapsambulansekurset som Ski Røde Kors Hjelpekorps arrangerer. Deltakere er fra Akershus, Oslo, Østfold og Oppland.

Transmobile fra Locus.

Vanligvis bruker Røde Kors-ambulanser som kjører for Oslo Universitetssykehus Transmobile fra Locus, en skjerm med kart og oppdragsinformasjon.

For å gjøre kurset og øvelsen mest mulig realistisk for deltakere, såvel som å gi KO (AMK sentral for kurset) ett verktøy for å styre de 14 bilene vi hadde denne helgen, laget vi en Android-app for dette.

I Akershus har alle hjelpekorps startet migrasjonen fra håndholdte gps til nettbrett på søk- og redning, som gjør at tilgangen på nettbrett er stor. Korpsene har alt fra ett til åtte brett hver, og det er disse som er brukt denne helgen.

Teknisk

Denne første utgaven hadde ett dårlig utgangspunkt, ingen av oss hadde noen gang laget en app før, og programmeringskunnskapene er gamle og rustne. Men det vi ikke har gjort før, det klarer vi sikkert. Vi har benyttet MIT App Inventor 2 som gjør at man trenger relativt lite erfaring fra app-utvikling for å lage en app. Underveis fant vi ut at hadde man hatt litt mer tid, skulle man gjerne laget appen på «normal måte» med feks Android Studio, og det vil nok en fremtidig versjon være basert på.

Appen er laget av Thomas Lehnen og Philip Gabrielsen. Her med besøk i KO av en interessert Robert Mood, president i Norges Røde Kors.

Se video og bildeserie fra helgen i Østlandets Blad.

Oversiktbilde for KO (AMK), brukt på storskjerm forran oss. Denne ble laget mens vi satt i KO, så det er ikke brukt så mye tid på det visuelle på denne.

Oversiktsbildet brukes for å vise oss selv, og resten av stab som er innom KO på storskjerm siste statuser/oppdateringer per bil, samt oversikt over hvilke biler som har vært ledig lengst og hvilke oppdrag som har vært klare lengst for å prioritere etter det. Vi hadde sporing av bilene med en oppdateringsfrekvens på ca 10 sekunder. Vi var redde for databruk om vi hadde høyere oppløsning på sporingen, og det er i de fleste tilfeller mer enn ofte nok. Dataforbruket per enhet var mindre enn vi først antok, så det ville ikke vært ett problem da alle nettbrett har 1gb med data, eller mer.

Appen «snakket» med en database via ett api. Dette ble skrevet for å bruke minst mulig data for enhetene, samtidig som vi i KO kan styre hva enhetene får se, og ikke. I KO skulle vi ideelt sett hatt ett grensesnitt for å legge inn ledige oppdrag, og tildele disse, men det rakk vi ikke. Dette gjør at de som sitter i KO må være kjent med databaser, da alle endringer ble gjort direkte her.

Kartskjermen i appen, øverst til venstre setter man fortløpende status som KO mottar.
Oppdragsskjermen, med kjørekode 2 (gul/H (haster))

Hva nå?

Appen ble først og fremst laget til denne helgen, og eventuelle nye slike øvelser ved fremtidige kurs. Slik det står nå, egner det seg nok kun for lignende kursvirksomhet, men vi er ikke fremmed for å dele appen med andre.

Statistikk

Antall sporingspunkter: 31 200
Antall biler: 14
Antall oppdrag: 204
Antall statuser sendt inn: 1598

Legg igjen en kommentar